Музикални ментори

https://academiaroza.com/wp-content/uploads/2023/03/Максим-Ешкенази.jpg
Диригент и Творчески директор

Маестро Максим Ешкенази

Определян като изгряваща звезда сред съвременното поколение млади диригенти, Максим Ешкенази е описван още като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”. Вестник „Лос Анжелис Таймс” го нарича „харизматичен и вълнуващ”.
От юли 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony в САЩ. Сред предишните му ангажименти като диригент са тези на музикален директор на младежкия оркестър „Бейкърсфилд” и на асистент-диригент на Оркестъра на Colburn School в Лос Анжелис. Преди това Ешкенази е бил музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър на Пасадена, както и на Камерния оркестър „Музика на промяната”, а също така и втори диригент на Американския младежки симфоничен оркестър, както и на Камерен оркестър „Херберт Ципер”.
Ешкенази е чест гост-диригент на най-големите оркестри в България, включително Софийската филхармония, Оркестъра на Класик ФМ радио, Плевенската филхармония, Бургаската филхармония и др. Отдаден на популяризирането на новата музика, той участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори.

Маестрото е творчески директор и диригент  на Лятната музикална академия в град Шипка от нейното създаване през 2021 г. Програмата и произведенията се избират внимателно от него и екипа на Академията още в началото на всяка година. Работи усърдно заедно със своите колеги – музикални преподаватели от страната и чужбина в продължение на цяла седмица, за да изгради оркестър с учениците от музикалните училища, които са подбрани с конкурс.

https://academiaroza.com/wp-content/uploads/2023/03/Константина-Тодорова_2.jpg
Музикален ментор - фагот и духови инструменти

Константина Тодорова

„За мен Академията е Кауза, Вдъхновение, Подарък от съдбата. Да даваш всичко което знаеш на младите музиканти е  не само необходимост,задължение на всеки възрастен към младия човек.“

Родена 1979 в град Варна.Започва да учи пиано на 5г , но на 13г започва да учи фагот при Христина Тусчиева в Музикалното училище в град Варна .
От 1998-2002 завършва ДМА Панчо Владигеров в София при професор Йордан Методиев. Докато е студентка, усилено работи в камерни състави и като солист. С духов квинтет Инверсия през 1999 участват в Лятна Академия Прага-Виена-Будапеща, както и спечелват няколко награди на конкурси в България и Европа. С трио, спечелват Голямата награда за изпълнение на Хайдн Лондонски триа на Международен конкурс за Млади Таланти в Гърция.
Започва работа като соло фагот в Бургаската опера 2001-2009 г като успоредно 2003 започва и във Варненската опера като соло фагот и до днес. Участва във всички оркестри в България, както на турнета в Европа, Азия и Америка, така и за определени програми. Продължава да се занимава с камерна музика във Варна като солист и като член на различни състави. От 2019 година е поканена за преподавател по фагот в НУИ Добри Христов, а от 2021 година е и музикален ментор и неизменна част от екипа на Академия Роза в град Шипка!

https://academiaroza.com/wp-content/uploads/2023/03/Станислава-Стойкова.jpg
Музикален ментор - виола и струнни инструменти

Станислава Стойкова

Академия Роза – едно място, на което времето спира и лети едновременно. Участниците израстват с години като хора и музиканти в рамките на десет дена… Време, изпълнено с нови знания, предизвикателства, приятели и спомени за цял живот! „

Родена 1980 година във Варна и на 8 годишна възраст започва да свири на цигулка. На 14 години се прехвърля на виола и завършва музикалното училище в родния си град в класа на Теменужка Самарджиева.
От 1998 до 2001 г. следва в Софийската Консерватория в класа на Стефан Жилков.
2000 г. печели първия си конкурс като соло виола в Нов Симфоничен Оркестър, София.
Между 1999 и 2005 г. е член на младежкия оркестър Густав Малер (от 2003 г. като соло виола).
Бакалавърската си степен получава 2005 година след следване в Берлин и Ваймар в класовете по виола на проф. Улрих Кньорцер и проф. Ерих Крюгер.
В Берлинския радиооркестър, в Камерен оркестър Густав Малер и в операта във Франкфурт на Майн има възможността да събере голям опит и репертоар в симфоничната и оперна музика.
2005 година печели конкурс за Академията “Herbert-von-Karajan” в Берлинската филхармония и в следващите две години свири в оркестъра и е студентка на проф. Вилфрид Щреле.
Майсторски класове при Юрген Кусмал, Томал Рибл и Гай Браунщайн дават важни импулси за музикалното и разитие.
2009 година завършва със специално отличие магистърската си степен в Рощок в класа на проф. Феликс Шварц.
От 2007 година Станислава Стойкова е член на Staatskapelle Берлин (оркестъра на Staatsoper unter den Linden Берлин), под палката на маестро Даниел Баренбойм.
Член е на Салонен Оркестър Unter‘n Linden Берлин и Кнобелсдорф Ансамбъл Берлин. От 2018 година е доцент на виоловата група в младежки оркестър Густав Малер.

През 2022 година Станислава се присъединява към музикалния екип на Академия Роза и работи с учениците, които свирят на струнни инструменти.

https://academiaroza.com/wp-content/uploads/2023/03/Красимир-Костадинов.jpg
Музикален ментор валдхорна и духови инструменти

Красимир Костадинов

„Да бъда част от Академия Роза, на едно от най-красивите места в България, с прекрасен екип от професионалисти и не на последно място, деца с изключителен талант е сбъдната мечта!“

Солист-валдхорнист в Софийската Филхармония от 2004 г.
Свирил като соло – валдхорнист на София Симфоникс , Белградска Филхармония, Сърбия,
Манхаймска Филхармония, Германия и
като Първа валдхорна в Есенска Филхармония, Германия.

Носител е на първа награда от конкурса на НМА „П.Владигеров“ гр.София за Медни духови инструменти(2003), първа и специална награда от конкурса „Млади Музикални дарования“(2000)гр.София, на трета награда от конкурса“Немска и Австрийска музика“(1999)гр.Бургас и финалист в националния академичен конкурс „Камерна музика с глас“ Фрайбург,Германия(2008).
Участва като солист в концерти на Софийска Филхармония, Симфоничния Оркестър на БНР, Офд-Пловдив, Quarto Quartet, Ансамбъл “Villa Musika” Германия и „Wurttembergischen Kammerorchester“-Хайлброн, Германия.
Осъществил е множество камерни концерти в България с Георги Черкин секстет.
Член на състава на Филхармоничен Духов Квинтет на Софийската Филхармония.
Музикалното му обучение преминава в СМУ „Д.Петков“- Пловдив в класа на Сн.Попстоянова,НМА „П.Владигеров“ гр.София в класовете на Проф.Ст.Кънчев и Проф.Вл.Григоров и „Folkwang-Hochshule“ Eсен, Германия, в класа на Франк Лойд.
Участва в майсторските курсове на на Проф.Мартин Оуен и Проф.Фр.Лойд.

Преподавател по валдхорна в образоватената програмата за деца”Фортисимо в клас”.
Преподавател по валдхорна в Национално Музикално Училище “Л.Пипков” – София от 2019г.

Краси помага на лауреатите с духови инструменти в Академия Роза от 2021 година, като също така професионално се справя и с диригентската палка :)!

https://academiaroza.com/wp-content/uploads/2023/03/AMARE018-002-scaled.jpg
Гост-солист през 2023 г

Светлин Русев

Цигулка

Светлин Русев е носител на множество награди от много международни състезания, включително Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн. На Международния музикален конкурс в Сендай той също спечели наградата на публиката и най-доброто концертно изпълнение на Бах.

Започва музикалното си образование от много ранна възраст, учи при майка си, преподавател в музикалното училище в родния му град Русе, България, заедно с Анелия Попова и Алекси Драганов. На 15-годишна възраст той е приет в Националната висша консерватория за музика и танци в Париж, където учи при Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторов. Три години по-късно журито единодушно му присъжда първа награда за цигулка и камерна музика. Впоследствие той влезе в следдипломна програма.

Откакто спечели първата награда на широко аплодирания първи международен конкурс Сендай през май 2001 г., харизматичният виртуоз на цигулка Светлин Русев се радва на престижна международна кариера в много от големите концертни зали в света, включително Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Suntory Hall в Токио, Център за изкуства в Сеул, Salle Pleyel, ЮНЕСКО, Théâtre des Champs Elysées, Théâtre du Châtelet, Cité de la Musique, Théâtre de la Ville в Париж, Национална концертна зала България, Национална концертна зала Бела Барток в Будапеща, Alte Oper във Франкфурт, Konzerhaus в Берлин, Centro Cultural Kirchner в Буенос Айрес, Palais des Beaux Arts de Bruxelles и Palais of the United Nations в Женева.

Русев е редовен гост-солист с различни оркестри като Orchester National de France, Orchester Philharmonique de Radio France, Orchester de la Suisse Romande, Orchester National de Belgique, Филхармоничен оркестър на Сеул, Филхармоничен оркестър на Токио, Симфоничен оркестър на Индианаполис, Филхармоничен оркестър на Джордже Енеску (Букурещ), Оркестър на Румънското национално радио, Kremerata Baltica, Българско национално радио и др. В САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа той е свирил под палката на диригенти като Myung-Whun Chung, Leon Fleisher, Yehudi Menuhin, Yuzo Toyama, Marek Janowski, Emmanuel Krivine, François-Xavier Roth, Jonathan Nott, Jean- Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Брингие и Емил Табаков.

От 2000 г. Светлин ръководи и дирижира различни състави и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция.

През февруари 2019 г. Светлин получи почетното президентско отличие от самия български президент Радев.

Свири на цигулка Amati-Stradivarius 1720, предоставена любезно от AMUNDI.

Вярваме, че музиката е красота, която обогатява битието на всяко живо същество.
Вярваме, че музикалното образование от най-ранна възраст по най-естествен начин формира здрава и духовна личност.
Вярваме, че всеки човек, докоснал се до красива музика, тръгва уверен по пътя към душевно равновесие, тъй необходимо в днешния тревожен свят.
Вярваме в силата на съпреживяното изкуство по пътя към удоволствието от живота.
Вярваме в творчеството и в насърчаването на изявата му при децата като инструмент за постигане на онзи осъзнат индивидуализъм, от когото очакваме „да спаси света“.

Вярваме, че ще намерим много приятели по този наш път. Че каузата ни да дадем възможност за творческа изява на децата, но и да дарим на публиката от малките населени места възможност да се наслади на красива и непреходна музика, е достойна да бъде споделена от възможно най-много последователи.
Каним ви да ни последвате в с това пътуване.
Бихме се радвали на подкрепата ви - както материална, така и емоционална и мотивираща.
Всяко дарение е ценно за нас и ако решите вашето да бъде парично, имате възможност да го направите по сметката ни:

Уникредит Булбанк
IBAN: BG87UNCR70001524768276
Фондация „Академия Роза“
9000 Варна, България

Желанието на Пламен е да превърне това събитие в ежегодна сцена за изява на млади хора, посветили таланта си на класическата музика. Притегателната енергия на град Шипка и магнетичната лятна атмосфера под открито небе са прекрасни декори за сцена, от която талантливите музиканти ще могат да докоснат сърцата на всички любители на класическата музика.

Plamen's wish is to turn this event into an annual stage for young people who have dedicated their talent to classical music. The attractive energy of the town of Shipka and the magnetic summer atmosphere under the open sky are wonderful sets for a stage from which the talented musicians will be able to touch the hearts of all lovers of classical music.

Plamen Nikolov is born in Varna, April 21st 1971. He graduated from the German Language High School in the sea town. From 1992 to 2006 he studied economics, lived and worked in Vienna, Austria. During his students’ years in the European capital his passion for the classical music became stronger. Plamen believes that in Bulgaria there are many talented young people, who are eager for new opportunities and live performances. His dream is to revive the philanthropy and this is one of the reasons to establish Academia Roza in Shipka where his work brought him as a general manager of the newly build rose distillery in the region – Terra Roza.
On August 15th 2020, Plamen made a special gift for the town’s day celebration – a classical music concert with the singers and musician form Varna opera. The reverberation from the event continues to this day. The local people were so grateful and inspired by this concert that their gratitude led Plamen to invest his effort and time to make Shipka an annual stage for performances of young musicians and give the chance to the local people from the small towns to enjoy the beauty of the classical music in live.

Пламен Николов е роден в град Варна на 21 Април 1971 година.
Завършва Немската гимназия в морския град. От 1992 до 2006 учи икономика, живее и работи във Виена, Австрия. През студентските години прекарани в европейската столица се затвърждава и нестихващата му страст към класическата музика. Пламен вярва, че в България има много талантливи млади хора, които жадуват за възможности и музикални сценични изяви. Мечтата му е да възроди меценатството и затова решава да основе Академия Роза, в град Шипка, където го довежда работата му като генерален директор на розоварната в района - Тера Роза.
На 15 август 2020 година, Пламен прави подарък за празника на града, а именно класически концерт под открито небе с участието на музиканти и певци от Варненската опера. Реверберацията от събитието продължава и до днес. Местните жители са толкова въодушевени и трогнати, че тяхната признателност кара Пламен да се замисли и насочи усилията си върху това, град Шипка да стане ежегодна сцена за изява на класически музиканти от България и да даде възможност на жителите в малките населени места да се докоснат до красотата на класическата музика на живо.