2024

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Регламент:

  1. Попълнете онлайн формуляр до 1 юли 2024 г.

  2. Изпратете линк към ваши видеозаписи на:

  • Произведение с акомпанимент на пиано не по-дълго от 5 минути, дори да не е до края на произведението. Желателно е да е с нормално отзвучаваща акустика.

  • Оркестрови трудности. Всеки инструменталист следва да изтегли нотите на произведенията от приложения линк и да заснеме отбелязаните с черно тактове, едно след друго на цял клип с малки паузи между тях. Тактовете за всеки инструмент са различен брой.

Условия за участие:

В конкурса тази година могат да участват всички желаещи ученици от 8 до 12 клас със специалности: флейта (и пиколо флейта), обой (и английски рог), кларинет, фагот, валдхорна, тромпет, тромбон, туба, цигулка, виола, виолончело, контрабас, ударни (тимпан, голям барабан, чинели, звънчета, триангел) на музикалните училища и школи от страната и чужбина!

* Важно уточнение за кандидатстващите: имате възможност да изберете една от двете позиции – първа или втора. Оркестрови трудности ще бъдат публикувани за всяка от тях. Молим във видеото да посочите за коя позиция кандидатствате.

Музикалната академия през 2024 г. ще се проведе в периода от 8 до 17 август в гр. Шипка. като всички разноски по обучението, настаняването и изхранването, както и допълнителните мероприятия, ще бъдат поети от организатора.

Музикантите ще имат възможност да се докоснат до оркестровото изкуство с диригент Максим Ешкенази, а това лято специален гост на изданието ще бъде и световно известният български цигулар Марио Хосен!

Лауреатите ще получат ценни съвети от опитни музиканти и преподаватели – Красимир Костадинов от Софийска филхармония (валдхорна), Константина Тодорова от Варненска опера (фагот), Станислава Стойкова от Staatskapelle Berlin (виола).

Програма:

В последните дни на Академията в градовете Шипка, Казанлък и Пловдив, по традиция ще бъдат изнесени концерти пред публика с произведенията:

Антонин Дворжак – Симфония №9 в ми минор, оп. 95 „Из Новия свят“

Николо Паганини – „Ла Кампанела“

Пабло де Сарасате – „Цигански напеви“

Панчо Владигеров – „Песен“ из „Българска сюита“

Цветан Добрев – “Хей, Балкан” – Младежка сюита